Ugrás a tartalomra
  • BLOG
Otthon tanulás

"Tükröm, tükröm mondd meg nékem..."

Az otthoni nyelvtanulásról írom ezt a cikket egy kicsit másként, egy kis pszichológiával fűszerezve. Azt hiszem sikerült feje tetejére állítanom azt a szokásos nézőpontot, ahogy az otthontanulást megközelítjük. 

Hadd kezdjem egy személyes történettel. Évekkel ezelőtt szinkrontolmács felvételimre készültem. Hiába voltam már végzett angoltanár, be kellett látnom, hogy a tolmácsolás, és főleg a szinkrontolmácsolás egy teljesen más szakma. Rengeteget kellett gyakorolnom a szereplést, a beszédet, és szókincsemet is nagy erőkkel kellett fejlesztenem. Tanárhoz is jártam, de mivel a szakmám miatt pontosan tudtam, mekkora szerepet játszik az otthoni munka, így amikor csak időm engedte, otthon is gyakoroltam. Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetnék otthon is a leghatékonyabb, és végül úgy döntöttem, hogy a tükör előtt fogok gyakorolni. Egy neves gazdasági lap cikkeit olvastam, majd annak tartalmát mondtam vissza hangosan a tükör előtt állva.

Már napok óta gyakoroltam, amikor valami hirtelen megragadta a tekintetem, amit azelőtt nem vettem észre. Ahogy beszéltem, balra elhúztam a szám. Először arra gondoltam, nem artikulálok rendesen, talán nem ejtem szépen a szavakat, elharapom őket. Majd az jutott eszembe, hogy ahhoz, hogy ezt ki tudjam deríteni hangrögzítővel fel kell a hangomat is vennem, hogy ne csak lássam, hanem halljam is magamat.

Nem volt jó érzés hallanom, látnom magamat, de nagyon hasznosnak bizonyult. Onnantól megértettem, hogyan tudok magamon egyedül dolgozni, megismerni a testem, hangom jelzéseit, amelyeket a nyelvtanuló belső énem közvetít felém. Alig vártam, hogy újra a tükör elé állhassak, gyakorolhassak. Idővel megértettem, hogy még mindig szorongok, ha angolul kell mások előtt beszélnem, hogy még mindig félek attól, hogy hibázni fogok, hogy nevetségessé válok. Szájtartásom megmutatta, hogy még akkor is féltem ettől, amikor egyedül voltam. Később minden apró jelre figyeltem. A kézmozdulataim, az arcom apró mozgásai, a testtartásom, mind rólam árulkodtak, mutatták az utat, hogy min kell még változtatnom.

Nyelvtanuló testünk megismerése felkészít minket, hogy idővel valóban mások előtt is magabiztosak legyünk. A tükör segítségével az agy rögzíti, amit lát, és képessé tesz minket, arra, hogy amikor majd mások előtt kell szerepelnünk, pontosan tudjuk, hogy mások hogyan látnak miket. Így tud segíteni a tükör nekünk, hogy magabiztossá váljunk, ne féljünk attól, hogy nevetségesek vagyunk, és jobban tudjunk koncentrálni magára a nyelvre, annak helyességére.

Azonban a hangos idegennyelv gyakorlásnak más előnyei is vannak. Ahogy Boaz Keysar a Chicago-i Egyetem híres pszichológia professzora kifejtette, amikor az emberek idegennyelven beszélnek, érzelmileg távolabb kerülnek a beszéd témájától, analitikusabbá, szisztematikusabbá válnak. Tehát ha az anyanyelvünkről egy idegennyelvre váltunk, saját nyelvünk elhagyásával az érzelmeink is távolabb kerülnek tőlünk.

Tudományos tény, hogy idegen nyelven könnyebben közlünk problémákat. Sőt, ha megvan hozzá a nyelvtudásunk, akkor olyan dolgokat is el tudunk mondani, amikre anyanyelvünkön érzelmileg képtelenek lennénk. Tehát a tükör előtti gyakorlás egyenes út a fejlődéshez, és ahhoz, hogy objektíven lásd magad. További szakmai módszereket felhasználva dolgoznak erre szakosodott mentoraink a WISE új, Speak up! retorika kurzusán is.

 

Gyulai Éva, a WISE alapítója, ügyvezetője

/nyelvészet, állásinterjú felkészítés, life és karrier coaching/